Co je RAW food?
Za RAW FOOD (živou stravu) označujeme potraviny, které nejsou tepelně ani chemicky
upravované. Vychází se z poznatků, že jakákoliv tepelná úprava nebo průmyslové
zpracování ničí výživné hodnoty, mění strukturu molekul a ty se pak stávají nejenže
nezdravými, ale mnohdy i toxickými a karcinogenními.
Pod označením „raw food" si nepředstavujme nic, coby se ještě hýbalo - není to nic víc ani
nic míň, než syrová rostlinná strava. Pokud budete jíst živé potraviny, neochudíte se o žádné
vitaminy, minerály a enzymy. Za živou stravu se považuje syrové ovoce a zelenina, syrové
ořechy a semínka, různé obiloviny - pšenice, pohanka, klíčky a pod. Živá strava je stravou
nejpřirozenější a nejzdravější.
Syrová a tepelně zpracovaná rostlinná strava
Lidské tělo tvoří živé buňky a je tudíž logické, že tyto buňky budou nejlépe živeny živými
potravinami, jejich živinami a neporušenou energií.Našemu tělu je nejvíce prospěšná
jednoduchá strava - ta obsahuje nejvíce živin a je lehce stravitelná. Lidskému tělu nesvědčí
mrtvé jídlo, které je ochuzeno o své původní vlastnosti a o svou přirozenou energii a vitalitu.
Zdravým základem pro náš jídelníček je nezpracované ovoce a zelenina. V souvislosti se
syrovou stravou je doporučování konzumovat 80 % syrového jídla a 20 % uvařeného jídla.
Uvařené a jinak tepelně zpracované mrtvé plodiny a umělé chemikálie a konzervanty nejsou
přirozeně tak zdravé, jako nezpracované syrové ovoce a zelenina (také neobsahují tolik živin
a přirozené energie). Je samozřejmě na každém jedinci, aby se rozhodl, co chce jíst a vybral
si to, po čem se cítí nejlépe. Pravdou je, že vyhnout se veškerým tepelně zpracovaným
jídlům není možné.
Pokud tepelně zpracováváme potravu, snižujeme nutriční hodnotu všech jídel a proto je
dobré (pokud to jde) konzumovatstravu raději syrovou. Doporučuje se, aby se jídlo uvařilo
při nejnižší možnéteplotě. Je dobré také pamatovat na skutečnost, že například vaření v páře
je zdraví prospěšnější než vaření ve vodě nebo pečení.
Když sníte neuvařenou zeleninu, dodáte tělu až 10x více živin, než ve stejném množství
zeleniny uvařené. Celkově se během vaření zničí cca 85 % živin. Pokud bude člověk jíst příliš
mnoho vařeného jídla (ochuzeného o důležité látky), postupně se budou vyčerpávat přirozené
zásoby enzymů, které tělo potřebuje pro trávení.
Pokud konzumujete živou stravu, k nasycení a doplnění energie jí potřebujete výrazně
méně. Člověk bude jíst menší porce, ale současně bude mít více energie a síly - obvyklým
následkem konzumace většího množství syrového jídla je hubnutí.
Syrová rostlinná strava je přirozená a efektivní
Konzumace syrové rostlinné stravy je pro lidské zdraví prospěšné. Syrová strava není žádnou
novinkou, nýbrž tu vždy byla a bude (i když je někdy přehlížena). Tělo je navrženo pro
konzumaci syrové stravy, a taktuto stravu snadno rozpozná, zpracuje a bez problémů vyloučí.
Syrová rostlinná strava obsahuje mnoho enzymů a také vody.Konzumace výhradně syrové
rostlinné stravy vede k procesu detoxifikace, což má za následek voda obsažená v této stravě.
Taková strava ředí krev, a tak se toxiny dostávají z těla do krve a následně do trávicího a
vylučovacího traktu, odkud se vyloučí pryč. Tělo po jisté době vyloučí všechny jedovaté látky a
bude dokonale čisté a zdravé.
Mrtvé jídlo - tepelně upravená strava
Při zpracování jídla se používají nejrůznější technologie, které kromě toho, že snižují nutriční
hodnoty, ovlivňují také chuť. Mrtvé jídlo chutná chemicky - zpracované produkty jsou
nevýrazné chuti, a tak se využívá potravinářský průmysl a jeho chemikálie, aby jídlo chutnalo
zase dobře. Setkali jste se na obalu produktu s přísadou „identické aroma" nebo „přírodní
aroma"? Ačkoliv tato slůvka neznějí nijak nezdravě, často se jedná o spoustu chemických
přísad. Rovněž výraz „koření" může být sporný (někdy je tím pouze maskována chemická směs).
Tepelně upravená strava není přirozená a konzumace takové stravy je neefektivní.
Člověk je jediným tvorem, který k přípravě potravy využívá tepla. Konzumace tepelně
upravené stravy však nemá tak dlouhou historii, když to srovnáme s tím, jak dlouho žije
člověk na Zemi. Tepelná úprava má za následek modifikaci potravy a vznik toxických látek.
Tepelnou úpravou jsou ze stravy zničené enzymy, které jsou důležité pro trávení a také je
zredukován obsah vody - následkem je špatné trávení. Organismus musí nejprve stravu
zkapalnit, aby se dostala do trávicího ústrojí.
Jíte dostatek živé stravy?
Zamyslete se nad stravou, kterou nejčastěji jíte a dále popřemýšlejte o tom, kolik jíte
živého jídla. Přidejte do svého jídelníčku více syrových potravin a mezi hlavními jídly si
vždy dopřejte syrovou svačinku.
Zdroje: Jídlo jako pokrm duše. Whitehouse Maureen